ଗୁଲାବ ଜାମୁନ

0

ଆବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ
କ୍ଷୀର – ୨କପ
ଅମୁଲ – ୩ ରୁ ୪କପ
ଘିଅ – ଆବଶ୍ୟକ ପରିମାଣରେ
ଗୁଜୁରାତି ଗୁଣ୍ଡ – ୧ଚାମଚ
ଚିନି – ୩କପ
କେସର – ଅଳ୍ପ
ଗୋଲାପ ଜଳ – ଅଳ୍ପ
ପ୍ରସ୍ତୁତି ପ୍ରଣାଳୀ – ପ୍ରଥମେ ଗ୍ୟାସ ଲଗାଇ କଡ଼େଇ ବସାନ୍ତୁ। କଡ଼େଇ ଗରମ ହେବା ଏଥିରେ କ୍ଷୀର ପକାନ୍ତୁ। କ୍ଷୀର ପକାଇବା ପରେ ଘିଅ ପକାନ୍ତୁ। ଏହାପରେ ଏହାକୁ ଗୋଳାନ୍ତୁ। ଗୋଳାଇବା ପରେ ଏଥିରେ ଅମୁଲ ପକାଇ ପୁଣି ଗୋଳାନ୍ତୁ। ଭଲ ଭାବେ ଗୋଳାଇବା ପରେ ଏହାକୁ ବହଳିଆ ଜନ୍ତଣି ଭଳି କରି ଦିଅନ୍ତୁ। ଏବେ ଗ୍ୟାସରେ ପୁଣି ଏକ ପାତ୍ର ବସାଇ ୩ କପ ଚିନିରେ ୨କପ ପାଣି ଦେଇ ସିରା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତୁ। ସିରା ପ୍ରସ୍ତୁତି କରିବା ସମୟରେ ଗୁଜୁରାତି ଗୁଣ୍ଡ, ଗୋଲାପ ଜଳ, କେସର ପକାଇ ଗୋଳାଇ ରଖନ୍ତୁ। ଏବେ ପ୍ରସ୍ତୁତି ହୋଇଥିବା ଜନ୍ତଣିରୁ ଗୋଲ ଗୋଲ ବଲ କରି ରଖନ୍ତୁ। ପୁଣି ଗ୍ୟାସରେ କଡ଼େଇ ବସାଇ ଘିଅ ଗରମ କରନ୍ତୁ। ଘିଅ ଗରମ ହେବା ପରେ ଏଥିରେ ଗୁଳା କରି ରଖିଥିବା ବଲକୁ ପକାଇ ଛାଣନ୍ତୁ। ଛାଣିବା ପରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ରଖିଥିବା ସିରାରେ ଏହାକୁ ପକାଇ ରଖନ୍ତୁ। ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଗଲା ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ ଗୁଲାବ ଜାମୁନ।

Leave A Reply