ସମାଜ ଡିଜିଟାଲ ଡେସ୍କ: ଶୀତ ଋତୁରେ ମୂଳା ବହୁଳ ଭାବରେ ବଜାରରେ ମିଳିଥାଏ । ଏହାକୁ ପ୍ରାୟତଃ ସାଲାଡ୍ କିମ୍ବା ଆଚାର ଭାବରେ ସମସ୍ତେ ଖାଇଥାନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଆପଣ କେବେ ମୂଳା ଚଟଣି ଖାଇଛନ୍ତି କି? ଯଦି ନୁହେଁ, ତେବେ ଏଥର ପରଟା ସହିତ ମୂଳା ଏବଂ ରସୁଣ ଚଟଣି ତିଆରି କରି ଖାଆନ୍ତୁ । ଚଟଣିର ସ୍ୱାଦ ଏବଂ ସୁଗନ୍ଧ ଏତେ ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ ଯେ ଏହାକୁ ଆପଣ ପରଟା ସହିତ ଖାଇଲେ ସ୍ୱାଦ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଯାଏ । ଚଟଣିର ପ୍ରକୃତ ମଜା ଏହାର ଖଟାମିଠାରେ ରହିଛି, ଯାହା ମୂଳା ପ୍ରଦାନ କରେ। ଆପଣ ରସୁଣ କିମ୍ବା ଆପଣଙ୍କ ମନ ପସନ୍ଦର ଅନ୍ୟ କୌଣସି ଉପାଦାନ ମଧ୍ୟ ମିଶାଇ ପାରିବେ। ତଥାପି, ଏହାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ସମୟରେ ଅନୁସରଣ କରିବାର ଏକ ପଦ୍ଧତି ଅଛି। ଯଦି ଆପଣଙ୍କର ପେଟ ଖରାପ କିମ୍ବା ଗ୍ୟାସ୍ ସମସ୍ୟା ଅଛି ତେବେ ଏହି ଚଟଣି ସବୁଠାରୁ ବେଷ୍ଟ ।
ମୂଳା ଚଟଣି କିପରି ତିଆରି କରିବେ?
ସାମଗ୍ରୀ
ମୂଳା – ୧
ରସୁଣ – ୧୫ ଲବଙ୍ଗ
କଞ୍ଚା ଲଙ୍କା – ୧୦
ଲୁଣ – ସ୍ୱାଦ ଅନୁସାରେ
ଲେମ୍ବୁ ରସ – ୨ ଚାମଚ
ଟମାଟୋ – ୧
ଜୀରା – ୧ ଚାମଚ
ସୋରିଷ ତେଲ – ୨ ଚାମଚ
ମୂଳା ଚଟଣି କିପରି ତିଆରି କରିବେ
ପ୍ରଥମେ ମୂଳା ଛଡ଼ାଇ ଦିଅନ୍ତୁ, ପାଣି ନିଷ୍କାସନ କରିବା ପାଇଁ ଏହାକୁ ଅଲଗା ରଖନ୍ତୁ।
ଏହା ସହିତ, ରସୁଣକୁ ଛଡ଼ାଇ ମିକ୍ସର ଗ୍ରାଇଣ୍ଡରରେ ମିକ୍ସର କରନ୍ତୁ। ଅବଶିଷ୍ଟ ସାମଗ୍ରୀ, ଯେପରିକି ସବୁଜ ଲଙ୍କା, ଧନିଆ ଏବଂ ଜିରା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତୁ।
ତା’ପରେ, ପାଣି ବାହାର କରି ମୂଳା ଏବଂ ସମସ୍ତ ମସଲା ମିଶାନ୍ତୁ। ପାଣି ମିଶାନ୍ତୁ, ଏହାକୁ ହାଲୁକା ଭାବରେ ପେଷି ଦିଅନ୍ତୁ, ଏବଂ ଚଟଣି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତୁ।
ପ୍ରସ୍ତୁତ ଚଟଣିକୁ ଏକ ପାତ୍ରରେ ଚାମଚରେ ନିଅନ୍ତୁ, ଲେମ୍ବୁ ରସ ସହିତ ଛିଞ୍ଚନ୍ତୁ ଏବଂ ଭଲ ଭାବରେ ମିଶାନ୍ତୁ।
ଏହି ଚଟଣି ପରଠା ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ, ଏବଂ ଏହାକୁ ସୋରିଷ ତେଲ ସହିତ ଭଲ ଭାବରେ ମିଶାଇ ଦେଇ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତୁ ।
ଏହି ଟିପ୍ସ ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତୁ:
ଯଦି ଆପଣ ସୋରିଷ ତେଲ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି ନାହିଁ, ତେବେ ଏହାକୁ ଏଡାନ୍ତୁ।
ଚଟଣିରେ ଏକ ଚାମଚ ଦହି ମଧ୍ୟ ମିଶାଯାଇପାରିବ।
ଯଦି ଆପଣ ଧନିଆ ପତ୍ର ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି, ତେବେ ଏହାକୁ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ।
ପୋଦିନା ପେଟ ପାଇଁ ଭଲ। ଆପଣ ଚଟଣି ତିଆରି କରିବା ସମୟରେ ଏହାକୁ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ।



