ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ : ସାଂଘାଇରେ ଏପରି ଏକ ରେସ୍ତୋରାଁ କେବଳ ଖାଦ୍ୟର ସ୍ୱାଦ ପାଇଁ ବରଂ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରିବାର ଚିନ୍ତାଧାରାରେ କିଛି ଭିନ୍ନତା ଦେଖାଯାଏ। ଏଠାକୁ ଲୋକେ କେବଳ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇ ପେଟ ଭର୍ତ୍ତି କରିବାକୁ ନୁହେଁ ବରଂ ଭିନ୍ନ ଅନୁଭୂତି ପାଇଁ ଆସି ଥାନ୍ତି । ଏଠାରେ ବିକ୍ରି ହେଉଥିବା ବ୍ୟଞ୍ଜନର କିଛି କାହାଣୀ ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ମାତ୍ର ଏହି ରେସ୍ତୋରାଁ ଏବେ ନିଜ ଖାଦ୍ୟ ତାଲିକାରେ ହାତୀର ଗୋବରରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ମିଠା ସାମିଲ କରିଛି। ଜାଣନ୍ତୁ ଏହି ମିଠା ବିଷୟରେ..
ଏହି ରେସ୍ତୋରାଁ ରେନ୍ ଫରେଷ୍ଟର ଥିମ୍ ଉପରେ ଆଧାରିତ । ଅର୍ଥାତ୍ ଏହାର ଅଧିକାଂଶ ଖାଦ୍ୟ ଜଙ୍ଗଲ, ଜୀବଜନ୍ତୁ ଓ ପ୍ରକୃତି ସହ ଜଡିତ। ମେନ୍ୟୁ ନାମ ‘Ecological fusion cuisine’। ରେସ୍ତୋରାଁର ଏହି ଥିମ୍ କେବଳ ସାଜସଜ୍ଜା କିମ୍ବା ଖାଦ୍ୟର ନାମ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ନାହିଁ। ଏଠାକାର ଅଭିଜ୍ଞତା ଅନ୍ୟ ରେସ୍ତୋରାଁ ଠାରୁ ଭିନ୍ନ । ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ପୂର୍ବରୁ ଅତିଥିଙ୍କୁ ଏକ ଛୋଟ କୁଣ୍ଡରୁ ପତ୍ର ତୋଳିବାକୁ ପଡେ। ଏହାକୁ ସସ୍ରେ ବୁଡାଇ କଞ୍ଚା ଖାଇବାକୁ ପଡେ । ଏହାପରେ ବରଫ ଖଣ୍ଡରେ ମହୁ ଓ ଫୁଲ ରସରେ ଖାଇବାର ଏକ ପରମ୍ପରା ମଧ୍ୟ ରହିଛି ।
ମାତ୍ର ଏସବୁ ଭିନ୍ନତା ମଧ୍ୟରେ ଲୋକଙ୍କ ଆକର୍ଷଣର କେନ୍ଦ୍ର ସାଜିଥିଲା ସେହି ମିଠା । ଯାହାର ନାମ ହାତୀ ଗୋବରରେ ପକାଯାଇଥିବା ଫୁଲ । ହାତୀ ଗୋବରକୁ ସଫା କରାଯାଇ କିଛି ଭିନ୍ନ ଉପାୟରେ ଏହାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଏ । ଏଥିରେ ଫୁଲର ରସ, ମହୁ ସହ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଜିନିଷ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ ।
ପ୍ରଥମେ ଗୋବରକୁ ଭଲ ଭାବରେ ସଫା କରାଯାଏ ଏବଂ ଏଥିରୁ ତନ୍ତୁ ବାହାର କରାଯାଏ, ଯାହା ସାଧାରଣତଃ କାଗଜ ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ। ତା’ପରେ ଏହାକୁ ଫୁଟାଇ ଜୀବାଣୁମୁକ୍ତ କରାଯାଏ ଏବଂ ଏହି ମିଠା ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ। ରେସ୍ତୋରାଁ ଦାବି କରୁଛି ଯେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାଟି ନିରାପଦ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟଯୋଗ୍ୟ, କିନ୍ତୁ ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି ଏହା ଚୀନର ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ନିୟମାବଳୀ ଅଧୀନରେ ଆସେ କି ନାହିଁ? ଏ ବିଷୟରେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କୌଣସି ସ୍ପଷ୍ଟ ଉତ୍ତର ମିଳିନାହିଁ।
ଏହି ଅଭିଜ୍ଞତା କେବଳ ଖାଦ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ନୁହେଁ। ମିଠା ପରିବେଷଣ କରିବା ପୂର୍ବରୁ ଅତିଥିମାନଙ୍କୁ ଏକ ଛୋଟ ସିଡ଼ି ଚଢ଼ିବାକୁ ପଡିବ। ଉପରେ, ସେମାନେ ନିଜ ପସନ୍ଦର ସୁଗନ୍ଧ ଏବଂ ସ୍ୱାଦ ବାଛନ୍ତି, ଯାହାକୁ ପରେ ସେମାନଙ୍କ ମିଠାରେ ମିଶାଯାଏ। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ପ୍ରତ୍ୟେକ ମିଠା ବହୁତ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ଭିନ୍ନ। ଏହି ରେସ୍ତୋରାଁରେ ୩,୮୮୮ ୟୁଆନ (୪୫,୯୦୦ ଟଙ୍କା) ମୂଲ୍ୟରେ ୧୫-କୋର୍ସ ଭୋଜନ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଏ।
ଏହି ରେସ୍ତୋରାଁର କାହାଣୀ ଭାଇରାଲ ହୋଇଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଫୁଡ୍ ବ୍ଲଗର ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ ତାଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତା ସେୟାର କରିଥିଲେ। ଏହି ପରୀକ୍ଷଣ ବିଷୟରେ ଲୋକଙ୍କର ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ମତ ଅଛି। କେତେକ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଏକ କଳା ଯେଉଁଠାରେ ଖାଇବା ଏବଂ ଚିନ୍ତାଧାରା ମିଳିତ ହୁଏ। ସେହି ସମୟରେ, ଅନେକ ଲୋକ ଏହାକୁ ଘୃଣ୍ୟ, କୃତ୍ରିମ ଏବଂ ଧନୀ ଲୋକଙ୍କର ଏକ ଅଜବ ହବି ବୋଲି କହିଥିଲେ।
ଜଣେ ଲେଖିଛନ୍ତି, “ମୁଁ ୟୁନାନରୁ ଆସିଛି ଏବଂ ଆମେ ସେଠାରେ ଏହା ଖାଉନା। ଏହା ଦେଖି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଗଲୁ।” ଅନ୍ୟ ଜଣେ କହିଛନ୍ତି, “ଏହା କୌଣସି ସାଧାରଣ ରେସ୍ତୋରାଁ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏକ ପରୀକ୍ଷଣ ଦୋକାନ ଯେଉଁଠାରେ ଖାଦ୍ୟକୁ ଏକ ନୂତନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଦେଖାଯାଉଛି।” ଏହି ରେସ୍ତୋରାଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପସନ୍ଦ ଆସି ନପାରେ, କିନ୍ତୁ ଏହା ଚର୍ଚ୍ଚାର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ ପାଲଟିଛି ।



