ସମାଜ ଲାଇଭ ଡ଼େସ୍କ : ଶୀତଦିନ ଆସିବା ସହିତ ଗୁଡ଼ ବଜାରରେ ଅଧିକ ଲୋକପ୍ରିୟ ହୋଇଯାଏ । ଏହାର ଉଷ୍ମତା ଗୁଣ ଯୋଗୁଁ ଲୋକମାନେ ଏହି ଋତୁରେ ଏହାକୁ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ସେବନ କରନ୍ତି । ଏହା କେବଳ ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ ନୁହେଁ ବରଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ। ଗୁଡ଼ରେ ଅନେକ ଖଣିଜ ଏବଂ ଭିଟାମିନ୍ ଥାଏ, ଯେପରିକି ଲୌହ, କ୍ୟାଲସିୟମ, ମ୍ୟାଗ୍ନେସିୟମ ଏବଂ ପୋଟାସିୟମ, ଯାହା ଶରୀର ପାଇଁ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ । ଏହା ସମ୍ପୂର୍ଣ ପ୍ରାକୃତିକ ଉପାୟରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଯାହା ଏହାର ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱକୁ ବହୁ ପରିମାଣରେ ସଂରକ୍ଷଣ କରେ। କୃଷି ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦ ରପ୍ତାନି ବିକାଶ ସଂସ୍ଥା (APEDA) ଅନୁଯାୟୀ, ବିଶ୍ୱର ପ୍ରାୟ ୭୦% ଗୁଡ଼ ଭାରତରେ ଉତ୍ପାଦନ ହୁଏ । ଜର୍ଣ୍ଣାଲ୍ ଅଫ୍ ଆୟୁର୍ବେଦ ଆଣ୍ଡ୍ ଇଣ୍ଟିଗ୍ରେଟେଡ୍ ମେଡିକାଲ୍ ସାଇନ୍ସ (JAIMS) ରେ ପ୍ରକାଶିତ ଏକ ଅଧ୍ୟୟନ ଅନୁଯାୟୀ, ଗୁଡ଼କୁ ଆୟୁର୍ବେଦିକ ଔଷଧରେ ନାକ ସଫାକାରୀ ଭାବରେ ୩,୦୦୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ସମୟ ଧରି ବ୍ୟବହୃତ କରିଆସୁଛନ୍ତି ଲୋକେ । ଗୁଡ ରକ୍ତହୀନତା, ଜଣ୍ଡିସ୍, ଆସ୍ଥମା ଏବଂ ଆଲର୍ଜି ଭଳି ସମସ୍ୟାର ଚିକିତ୍ସାରେ ବହୁତ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ । ତେବେ ଜଣନ୍ତୁ ଶୀତଦିନେ ଗୁଡ଼କୁ କିପରି ବ୍ୟବହାର କରିବେ ।
ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ର କୃଷି ବିଭାଗ (USDA) ଅନୁଯାୟୀ, ଗୁଡ଼ରେ ଅନେକ ମୂଲ୍ୟବାନ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ଏବଂ ଭିଟାମିନ୍ ଥାଏ, ଯାହା ଗୁଡକୁ ଚିନିଠାରୁ ଭିନ୍ନ କରିଥାଏ । ଏହି କାରଣରୁ ଏହାକୁ କେବଳ ଏକ ମିଠା ନୁହେଁ, ବରଂ ପୁଷ୍ଟିକର ଉତ୍ସ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ । ୧୦୦ଗ୍ରାମ ଗୁଡ଼ରେ ସୁକ୍ରୋଜ ୯୮ଗ୍ରାମ, କ୍ୟାଲସିୟମ ୮୦ମିଲିଗ୍ରାମ, ଲୌହ ବା ଆଇରନ ୫.୪ ମିଲିଗ୍ରାମ, ପୋଟାସିୟମ ୩୧ ମିଲିଗ୍ରାମ, ମାଗ୍ନେସିୟମ ୭୦ ମିଲିଗ୍ରାମ, ସୋଡିୟମ ୨୫ ମିଲିଗ୍ରାମ, ଫସଫରସ ୩୦ ମିଲିଗ୍ରାମ ଥାଏ ।
ଶୀତଦିନେ ଗୁଡ଼ ଖାଇବା କାହିଁକି ଲାଭଦାୟକ?
ଶୀତଦିନେ ଆମର ମେଟାବୋଲିଜିମ୍ ସାମାନ୍ୟ ଧୀର ହୋଇଯାଏ ଏବଂ ଶରୀରକୁ ଉଷ୍ମ ରଖିବା ପାଇଁ ଅଧିକ ଶକ୍ତି ଆବଶ୍ୟକ ହୁଏ । ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଗୁଡ଼ ଏକ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ପ୍ରାକୃତିକ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧିକାରୀ ଭାବେ ଖିଆଯାଏ । ଗୁଡ଼ରେ କାର୍ମିନେଟିଭ୍ ଗୁଣ ଅଛି । ଏହାର ଅର୍ଥ ଏହା ଶରୀରର ତାପମାତ୍ରା ବଜାୟ ରଖେ ଏବଂ ଥଣ୍ଡାରୁ ରକ୍ଷା କରେ । ଏଥିରେ ଥିବା ଜିଙ୍କ୍, ସେଲେନିୟମ୍ ଏବଂ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ସଂକ୍ରମଣରୁ ରକ୍ଷା କରିବାରେ ଏବଂ ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ । ଏହାର ପ୍ରାକୃତିକ ଯୌଗିକଗୁଡ଼ିକ ଗଳା ଯନ୍ତ୍ରଣାକୁ ଭଲ କରେ ଏବଂ କଫ ସଫା କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ । ଏହା ଶରୀରରୁ ବିଷାକ୍ତ ପଦାର୍ଥ ବାହାର କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରେ, ଗଳାକୁ ସଫା ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଭାବରେ ସତେଜ ରଖେ। ଗୁଡ଼ରେ ଥିବା କ୍ୟାଲସିୟମ୍ ଏବଂ ଫସଫରସ୍ ହାଡ଼କୁ ମଜବୁତ କରେ । ଶୀତଦିନେ ପାଚନ କ୍ରିୟା ମନ୍ଥର ହୁଏ ହୋଇଯାଏ, ତେଣୁ ଖାଦ୍ୟ ପରେ ଏହାକୁ ଖାଇବା ଦ୍ଵାରା ପାଚନ କାରକଗୁଡ଼ିକ ସକ୍ରିୟ ହୁଏ ।
ଶୀତଦିନେ ଗୁଡ଼ ଖାଇବାର ୧୧ଟି ଲାଭ :
୧. ଶରୀରକୁ ଭିତରୁ ଉଷ୍ମ ରଖେ ।
୨. ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତିକୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରେ ।
୩. ଥଣ୍ଡା ଏବଂ କାଶରୁ ମୁକ୍ତି ଦିଏ ।
୪. ଶରୀରରୁ ବିଷାକ୍ତ ପଦାର୍ଥ ବାହାର କରେ ।
୫. ଶରୀରକୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରେ ।
୬. ଭଲ ପାଚନ ବଜାୟ ରଖେ ।
୭. ଚର୍ମ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ।
୮. ପାଟି ଉନ୍ନତ କରେ ।
୯. ହୃଦରୋଗ ସମସ୍ଯା ଦୂର କରେ ।
୧୦. ରକ୍ତହୀନତାର ଆଶଙ୍କା ହ୍ରାସ କରେ ।
୧୧. ହାଡ଼ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ।
ପ୍ରଶ୍ନ: ଗୁଡ଼ ଏବଂ ଚିନି ମଧ୍ୟରେ କ’ଣ ପାର୍ଥକ୍ୟ?
ଉତ୍ତର: ଗୁଡ଼ ଏବଂ ଚିନି ଉଭୟ ଆଖୁରୁ ତିଆରି ହୁଏ, କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଏବଂ ପୁଷ୍ଟିସାରରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପାର୍ଥକ୍ୟ ଅଛି । ଗୁଡ଼ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିଷ୍କୃତ କିନ୍ତୁ ଆଖୁ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ସମୟରେ ପ୍ରାୟ ସମସ୍ତ ଭିଟାମିନ୍, ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ଏବଂ ଫାଇବର ବାହାର କରିଦିଆଯାଏ । ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ ଗୁଡ଼ ହେଉଛି ଅପରିଶୋଧିତ ପ୍ରାକୃତିକ ଚିନି, ଆଖୁ ରସକୁ ଫୁଟାଇ କୌଣସି ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ବିନା ଗୁଡ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯା । ତେଣୁ, ଗୁଡ଼ କେବଳ ମିଠା ପ୍ରଦାନ କରେ ନାହିଁ ବରଂ ଶରୀରକୁ ଆଇରନ, କ୍ୟାଲସିୟମ ଏବଂ ପୋଟାସିୟମ ଭଳି ଆବଶ୍ୟକୀୟ ପୁଷ୍ଟିକର ତତ୍ତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରେ ।
ପ୍ରଶ୍ନ: ଚିନି ବଦଳରେ ଗୁଡ଼ ଖାଇବା ଭଲ କି ?
ଉତ୍ତର: ଗୁଡ଼କୁ ଚିନିର ଏକ ସୁସ୍ଥ ବିକଳ୍ପ ବୋଲି ଭାବନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଏହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସତ୍ୟ ନୁହେଁ। ଯଦି ଆପଣଙ୍କର ମଧୁମେହ, ମୋଟପଣ, ଧୀର ମେଟାବୋଲିଜିମ୍ କିମ୍ବା ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ବସି ରହିବା ସହିତ ଜୀବନଶୈଳୀ ଅଛି, ତେବେ ଆପଣ ଚିନି ବଦଳରେ ଗୁଡ଼ ଖାଇଲେ ବିଶେଷ ଲାଭ ପାଇବେ ନାହିଁ । କାରଣ ଗୁଡ଼ ଏବଂ ଚିନି ଉଭୟରେ ସମାନ ପରିମାଣର କ୍ୟାଲୋରୀ ଏବଂ କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍ ଥାଏ। ଉଭୟ ଶରୀରରେ ସୁଗାର ସ୍ତର ବୃଦ୍ଧି କରନ୍ତି, ଏବଂ ଯଦି ଏହି ଶକ୍ତି ଖର୍ଚ୍ଚ ନହୁଏ, ତେବେ ଏହା ଚର୍ବିରେ ପରିଣତ ହୁଏ । ତେଣୁ, ଗୁଡ଼ ଏବଂ ଚିନି ଉଭୟର ଅତ୍ୟଧିକ ସେବନ କ୍ଷତିକାରକ । କେବଳ ପାର୍ଥକ୍ୟ ହେଉଛି ଗୁଡ଼ରେ କିଛି ଭିଟାମିନ୍ ଏବଂ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ଥାଏ, ଯାହା ଏହାକୁ ଟିକିଏ ଭଲ କରିଥାଏ । ଗୁଡ଼ରେ କେବଳ ସୁକ୍ରୋଜ୍ ନୁହେଁ, ବରଂ ଆଇରନ, ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ଏବଂ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ମଧ୍ୟ ଥାଏ । ତଥାପି, ଏହାକୁ କେବଳ ସୀମିତ ପରିମାଣରେ ସେବନ କଲେ ଲାଭ ମିଳେ । ଅତ୍ୟଧିକ ଗୁଡ଼ ଖାଇବା ଦ୍ବାରା ଚିନି ପରି କ୍ଷତି ହୋଇଥାଏ ।
ପ୍ରଶ୍ନ: ଅତ୍ୟଧିକ ଗୁଡ଼ ଖାଇବା କ୍ଷତିକାରକ ହୋଇପାରେ କି ?
ଉତ୍ତର: ଅତ୍ୟଧିକ ଗୁଡ଼ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ମୋଟପଣ ଏବଂ ମଧୁମେହ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ବଢ଼ିଥାଏ । ଏହା ସହିତ, ଏହା ପାଚନ ପ୍ରଣାଳୀକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଭାବିତ କରେ । ଏହା ଗ୍ୟାସ୍ କିମ୍ବା ରକ୍ତସ୍ରାବ ଭଳି ସମସ୍ୟା ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ । ଗୁଡ଼ ପଚନ କ୍ରିୟା ଚର୍ମରେ ଲାଗି ରହିଥାଏ, ଯାହା ଗଳା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ। କିଛି ଲୋକଙ୍କଠାରେ,ଅତ୍ୟଧିକ ଗୁଡ଼ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଶକ୍ତି ହ୍ରାସ କିମ୍ବା ଗଳାରେ ଜଳାପୋଡ଼ା ମଧ୍ୟ ହୋଇପାରେ।
ପ୍ରଶ୍ନ: ଗୋଟିଏ ଦିନରେ କେତେ ପରିମାଣର ଗୁଡ଼ ଖାଇବା ସୁରକ୍ଷିତ?
ଉତ୍ତର: ସୀମିତ ପରିମାଣରେ ଗୁଡ଼ ଖାଇଲେ ଏହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଲାଭ ହୋଇଥାଏ । ଜଣେ ସୁସ୍ଥ ବ୍ୟକ୍ତି ପ୍ରତିଦିନ 10-15 ଗ୍ରାମ ଗୁଡ଼ ଖାଇବା ଉଚିତ ।
ପ୍ରଶ୍ନ: କିଏ ଗୁଡ଼ ଖାଇବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ?
ଉତ୍ତର: ଗୁଡ଼ରେ ପ୍ରାୟ ସମାନ ପରିମାଣର ଚିନି ଏବଂ କ୍ୟାଲୋରି ଥାଏ। ତେଣୁ, ଏହା ରକ୍ତରେ ଶର୍କରାକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି କରେ। ଏହାର ଗ୍ଲାଇସେମିକ୍ ଇଣ୍ଡେକ୍ସ ମଧ୍ୟ ଉଚ୍ଚ। ତେଣୁ, ମଧୁମେହ, ମୋଟପଣ, ଫ୍ୟାଟି ଲିଭର ଏବଂ ପଲିସିଷ୍ଟିକ୍ ଓଭାରି ସିଣ୍ଡ୍ରୋମ (PCOS) ପୀଡିତ ଲୋକଙ୍କୁ ଗୁଡ଼ ନଖାଇବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି ।
ପ୍ରଶ୍ନ: ଗୁଡ଼କୁ ନଷ୍ଟ ନ କରି ସଂରକ୍ଷଣ କରିବାର ସଠିକ୍ ଉପାୟ କ’ଣ?
ଉତ୍ତର: ଗୁଡ଼ ଶୀଘ୍ର ବାୟୁମଣ୍ଡଳୀୟ ଆର୍ଦ୍ରତାକୁ ଶୋଷଣ କରେ । ଯଦି ସଠିକ୍ ଭାବରେ ସଂରକ୍ଷଣ କରାଯାଇ ନ ଥାଏ, ତେବେ ଏହା ତରଳିପାରେ । ତେଣୁ, ଗୁଡ଼କୁ ସର୍ବଦା ଏକ ଥଣ୍ଡା, ଶୁଷ୍କ ସ୍ଥାନରେ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ଉଚିତ। ଏହାକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ପାଇଁ, ସତର୍କ ରୁହନ୍ତୁ। ଆର୍ଦ୍ରତାକୁ ପ୍ରବେଶ ନକରିବା ପାଇଁ ସର୍ବଦା କାଚ, ଷ୍ଟିଲ୍ କିମ୍ବା ମୋଟା-ସ୍ତର ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ତିଆରି ଏୟାରଟାଇଟ୍ ପାତ୍ରରେ ଗୁଡ଼ ସଂରକ୍ଷଣ କରନ୍ତୁ। ଧୂଆଁ, ଆର୍ଦ୍ରତା କିମ୍ବା ଗ୍ୟାସ୍ ଚୁଲା ପାଖରେ ପାତ୍ରକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରନ୍ତୁ ନାହିଁ । ଥଣ୍ଡା, ଶୁଷ୍କ ସ୍ଥାନରେ ଗୁଡ଼ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଏହା ଅଧିକ ସମୟ ପାଇଁ ସତେଜ ରହିଥାଏ । ରେଫ୍ରିଜରେଟରରେ ସଂରକ୍ଷଣ କଲେ ଗୁଡ଼ ଉପରେ ଆର୍ଦ୍ରତା ଜମା ହୋଇପାରେ, ଯାହା ଏହାକୁ ଅଧିକ କଠିନ କରିପାରେ । ତେଣୁ ଏହାକୁ କୋଠରୀ ତାପମାତ୍ରାରେ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ଭଲ । ଗୁଡ଼କୁ ମୁଣ୍ଡାକରି ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ, ଗୁଡ଼କୁ ଛୋଟ ଛୋଟ ଖଣ୍ଡରେ କାଟି ସଂରକ୍ଷଣ କରନ୍ତୁ ।



