ବାସ୍‍ ଗୋଟେ କପ୍‍ ଚା’

ଭାରତରେ ଅଧିକାଂଶ ଚା ’ସହିତ ଦିନ ଆରମ୍ଭ ହୁଏ । ଚା’ ହେଉଛି ଏପରି ଏକ ପାନୀୟ ଯାହା ସାଧାରଣ ତଃ ଅଧିକ ସେବନ କରାଯାଇଥାଏ। ଅଧିକାଂଶ ଲୋକ ଚା’ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି । ଅନ୍ୟ ପଟେ, ଯଦି ଶୀତ ଥାଏ, ତେବେ ଚା’ ଲୋକଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ହୋଇଯାଏ ।ସମସ୍ତେ ଶୀତଦିନେ ଚା’ ପିଇବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି । ଯେଉଁମାନେ କମ୍ ଚା’ ପିଉଛନ୍ତି, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଋତୁରେ ଚା ’ମନା କରିବାକୁ ଇଚ୍ଛା କରନ୍ତି ନାହିଁ। ଅତିଥିମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଘରକୁ ଆସିବା ମାତ୍ରେ ପ୍ରଥମେ ଚା’ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ଦିଆଯାଇଥାଏ। ଚା’ ର ବହୁତ ଚାହିଦା ଅଛି, ତେଣୁ ଚା’ରେ ଅନେକ ପ୍ରକାରର । ଲୋକମାନେ ପ୍ରାୟତଃ କ୍ଷୀର କିମ୍ବା ଲେମ୍ବୁ ଚା ’ଅର୍ଥାତ୍ ଲେମ୍ବୁ ଚା’ ପିଅନ୍ତି । ଯଦି ଆପଣ ଚା’କୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି ଏବଂ ଏଥିରେ କିଛି ଅଲଗା ଚାହାଁନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଚା’ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିପାରିବେ।  ଏହି ଚା’ ତିଆରି କରିବା ଅତି ସହଜ ।

ମସଲା ଚା’

ମସାଲା ଚା ’ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ପସନ୍ଦିତ ଚା’ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ । ଆପଣ ଏହାକୁ ସହଜରେ ଘରେ ତିଆରି କରିପାରିବେ ।
ଆବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ……
୪ ଟି ଗୋଲମରିଚ , ୪ ଟି ଲବଙ୍ଗ, ୭-୮ ଗୁଜୁରାତି, ଡାଲଚିନି, ଜାଇଫଳ, ପାନମଧୁରୀ, ଅଦା,ଚା’ପତି, ଚିନି ,କ୍ଷୀର ,ପାଣି , ଗୋଲାପ ପାଖୁଡା …….
ମସାଲା ଚା ’ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ, ସମସ୍ତ ମସଲାକୁ ଏକ ତାୱା ଉପରେ ଭାଜନ୍ତୁ ଏବଂ ଭଲ ଭାବରେ ଗ୍ରାଇଣ୍ଡ୍ କରି ପାଉଡର ତିଆରି କରନ୍ତୁ । ଗ୍ୟାସରେ ଏକ ପାତ୍ର ବସାଇ ପାଣି ଗରମ କରନ୍ତୁ, ଚା ’ପତି ପକାଇ କିଛି ସମୟ ଫୁଟାନ୍ତୁ । ତା’ପରେ କ୍ଷୀର ଏବଂ ଚିନି ମିଶାଇ କିଛି ସମୟ ଫୁଟାନ୍ତୁ । ଏହା ପରେ ଚା’ ମସଲା ପକାଇ ୫ ମିନିଟ୍ ପାଇଁ ଫୁଟାନ୍ତୁ । ଏବେ ଏହାକୁ ଛାଣି ପିଅନ୍ତୁ।

ପୁଦିନା ଚା’
ପୁଦିନା ଚା’ ଆପଣଙ୍କୁ ସର୍ବଦା ସତେଜ ଅନୁଭବ କରାଇଥାଏ।
ଆବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ
୮-୧୦ଟି ପୁଦିନା ପତ୍ର, ୩ଟି ଗୋଲମରିଚ, କଳା ଲୁଣ, ଏକ ଚାମଚ ଚିନି ଏବଂ ପାଣି
ଏହାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଥମେ ଗ୍ୟାସରେ ଏକ ପାତ୍ର ବସାଇ ପୁଦିନା ପତ୍ର ପକାଇ ଫୁଟାନ୍ତୁ। ଏବେ ଏଥିରେ କଳା ଲୁଣ, ଚିନି ପକାଇ, କିଛି ସମୟ ପରେ ଛାଣି ଏହାକୁ ପିଅନ୍ତୁ।
ଗ୍ରୀନ୍ ଟି
ଗ୍ରୀନ୍ ଟି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ଅଟେ । ଆଜିକାଲି ସବୁଜ ଚା’ର ବେଶ ଚାହିଦା ରହିଛି।
ଆବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ
୨ କପ ପାଣି, ଅଦା ଖଣ୍ଡ, ଗୁଜୁରାତି, ପୁଦିନା ପତ୍ର , ତୁଳସୀ ପତ୍ର, ଲେମ୍ବୁ ରସ, ମହୁ

ଏହାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ୟାନରେ ଦୁଇ କପ୍ ପାଣି ଗରମ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଏଥିରେ ଅଦା, ଗୁଜୁରାତି ପକାଇ ଫୁଟାନ୍ତୁ। କିଛି ସମୟ ଫୁଟିବା ପରେ ଏଥିରେ ପୁଦିନା ପତ୍ର, ତୁଳସୀ ପତ୍ର, ମିଶାଇ ଫୁଟାନ୍ତୁ। ଏବେ କିଛି ସମୟ ପରେ ଲେମ୍ବୁ ରସ ମିଶାଇ ଛାଣନ୍ତୁ। ଏବେ ଏଥିରେ ମହୁ ମିଶାଇ ପିଅନ୍ତୁ।
କାଶ୍ମୀର ଗୋଲାପି ଚା’
ଏହି ଚା’ ଖୁବ ପ୍ରସିଦ୍ଧ। ଚା’ର ରଙ୍ଗ ଗୋଲାପି।
ଆବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ
ପାଣି,ଗୁଜୁରାତି, ଲବଙ୍ଗ, ଗ୍ରୀନଟିର ମସଲା, କ୍ଷୀର, ଚିନି ଓ ପେସ୍ତାବାଦାମ
ପ୍ରସ୍ତୁତି ପ୍ରଣାଳୀ
ଏକ କପ ପାଣିରେ ଗୁଜୁରାତି, ଲବଙ୍ଗ, ଗ୍ରାନଟି ମସଲା, ମିଶାଇ ଗ୍ୟାସରେ ଏକ ପାତ୍ର ବସାଇ ଏହାକୁ ଫୁଟାନ୍ତୁ। କିଛି ସମୟ ପରେ ଗ୍ୟାସରୁ ଏହାକୁ ଓହ୍ଲାଇ ଆଉ ଏକ ପାତ୍ରରେ କ୍ଷୀର,ଚିନି ମିଶାଇ ପୁଣି ଫୁଟାନ୍ତୁ। କିଛି ସମୟ ପରେ ଗ୍ୟାସ ବନ୍ଦ କରି ଗୋଟିଏ ପାତ୍ରରେ ୨ଟି ମିଶ୍ରଣରୁ ଅଧା ଅଧା ମିଶାନ୍ତୁ। ଏହା ଉପରେ ପେସ୍ତା ବାଦାମ ସଜାଇ ଦିଅନ୍ତୁ।

Comments are closed.