ସମାଜ ଡିଜିଟାଲ ଡେସ୍କ: ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ଦୋସା ଏବଂ ଇଡିଲିକୁ ପ୍ରାୟତଃ ସଭିଁଏ ପସନ୍ଦ କରିଥାନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଘରେ ଏହାକୁ ତିଆରି କରିବାର କଥା ଆସେ, ଦୋସା ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପ୍ୟାନ୍ ଏବଂ ଇଡିଲି ପାଇଁ ଏକ ମେକର୍ ଆବଶ୍ୟକ ହୁଏ। କିନ୍ତୁ ଆପଣ କ’ଣ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଯେପରି ଦୋସା ଲୁହା ପ୍ୟାନ୍ରେ ତିଆରି କରାଯାଏ, ସେହିପରି ଇଡିଲି ତିଆରି କରିବାର ଏକ ଉପାୟ ଅଛି?
ଇଡିଲି ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସହଜ ପଦ୍ଧତି ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି । ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଆପଣ ଏକ ପ୍ରେସର କୁକର ଏବଂ କେବଳ ଦୁଇଟି ଗ୍ଲାସ୍ ବ୍ୟବହାର କରି ଏକାଥରେ ୧୦ଟି ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ ଏବଂ ନରମ ଇଡଲି ତିଆରି କରିପାରିବେ। ଏହି ପଦ୍ଧତିର ସବୁଠାରୁ ଭଲ କଥା ହେଉଛି ଆପଣଙ୍କୁ ଇଡିଲି ମେକର୍ ଆବଶ୍ୟକ ହେବ ନାହିଁ।
ପ୍ରଥମେ, ଏକ ପ୍ରେସର କୁକର ନିଅନ୍ତୁ ଏବଂ ପ୍ରେସର କୁକରରେ ପ୍ରାୟ ଗୋଟିଏ ଗ୍ଲାସ ପାଣି ମିଶାନ୍ତୁ ଯାହା ଦ୍ଵାରା ଇଡଲିଗୁଡିକ ବାଷ୍ପୀଭୂତ ହୋଇପାରିବ। ଏହା ପରେ, ପାଣି ଉପରେ ଏକ ଜାଲି ପ୍ଲେଟ୍ କିମ୍ବା ଇଡଲି ଷ୍ଟାଣ୍ଡ ରଖନ୍ତୁ। ଗ୍ଲାସଗୁଡିକ ସିଧାସଳଖ ପାଣି ଛୁଇଁବାରୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଏହି ଷ୍ଟାଣ୍ଡ ଆବଶ୍ୟକ। ଏବେ, ଦୁଇଟି ସାଧାରଣ ପାନୀୟ ଗ୍ଲାସ ନିଅନ୍ତୁ ଏବଂ ଉଭୟ ଗ୍ଲାସର ଭିତର ଅଂଶକୁ ତେଲ କିମ୍ବା ଘିଅ ସହିତ ଭଲ ଭାବରେ ଘଷନ୍ତୁ ।
ଏବେ, ଦୁଇଟି ଗ୍ରୀସ୍ ହୋଇଥିବା ଗ୍ଲାସରେ ବ୍ୟାଟର ଢାଳନ୍ତୁ। ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଟିପ୍ସ ହେଉଛି ସେଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରା ପୂରଣ ନକରିବା। ଉପରେ ଟିକିଏ ସ୍ଥାନ ଛାଡିବା ପାଇଁ ଏଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରଣ କରନ୍ତୁ। ଏହା ଇଡିଲିଗୁଡ଼ିକୁ ଫୁଲିବାକୁ ଏବଂ ବାଷ୍ପ ହେବା ସହିତ ଉପରକୁ ଉଠିବାକୁ ଅନୁମତି ଦେବ। ଯଦି ଆପଣ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଅତ୍ୟଧିକ ପୂର୍ଣ୍ଣ ପୂରଣ କରନ୍ତି, ତେବେ ସେଗୁଡ଼ିକ ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସ୍ଥାନ ରହିବ ନାହିଁ।
କୁକର ଭିତରେ ମଇଦା ଭର୍ତ୍ତି ଦୁଇଟି ଗ୍ଲାସକୁ ଜାଲି ପ୍ଲେଟ୍ ଉପରେ ଧୀରେ ଧୀରେ ରଖନ୍ତୁ। ନିଶ୍ଚିତ କରନ୍ତୁ ଯେ ଗ୍ଲାସଗୁଡ଼ିକ ସ୍ଥିର ରହିବେ ଏବଂ ପଡ଼ିବେ ନାହିଁ। ଏବେ କୁକରରେ ଢାଙ୍କୁଣୀ ଲଗାନ୍ତୁ। କୁକରକୁ ମଧ୍ୟମ ଆଞ୍ଚରେ ରଖନ୍ତୁ ଏବଂ ଥରେ ସିଟି ବାଜିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରାନ୍ଧନ୍ତୁ। ଇଡିଲି ଗୁଡ଼ିକ ଅଧିକ ସିଝିବା ଏବଂ ଟାଣ ନ ହେବା ପାଇଁ ପ୍ରଥମ ସିଟି ବାଜିବା ପରେ ତୁରନ୍ତ ଗ୍ୟାସ୍ ବନ୍ଦ କରିବାକୁ ଭୁଲନ୍ତୁ ନାହିଁ।
ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଲା ପରେ ଏହାକୁ ଏକ ସମାନ ପ୍ଲେଟରେ ରଖନ୍ତୁ । ଏହାକୁ ଗୋଲ ଖଣ୍ଡରେ କାଟିବା ପାଇଁ ଏକ ଛୁରୀ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ। ଆପଣ ଆପଣଙ୍କ ପସନ୍ଦ ଅନୁସାରେ ଇଡଲିର ଘନତାକୁ ଆଡଜଷ୍ଟ କରିପାରିବେ। ଏହି କୌଶଳ ବ୍ୟବହାର କରି, ଆପଣ ଦୁଇଟି ସାଧାରଣ ଆକାରର ଗ୍ଲାସ ବ୍ୟବହାର କରି ଏହି ଲମ୍ବା ଇଡଲିକୁ ସହଜରେ କାଟି ପ୍ରାୟ ୧୦ ଖଣ୍ଡ କରିପାରିବେ। ଗରମ ସାମ୍ବର ଏବଂ ନଡ଼ିଆ ଚଟଣି ସହିତ ଇଡଲିକୁ ପରଷି ଦିଅନ୍ତୁ ।



