ଗୁଡ଼ର ଉପକାରିତା
ଏବର ଡାଏଟ୍-ଫ୍ରି ସୁଗାର, ବ୍ରାଉନ୍ ସୁଗାରର ଯୁଗରେ ଆମେ ପୁରାତନ ଯୁଗର ମହୌଷଧି ଗୁଡ଼କୁ ପାସୋରିଗଲୁଣି ପ୍ରାୟ। କାଁଭାଁ କେତେକ ପ୍ରାନ୍ତରେ ଏହାର ବର୍ତ୍ତମାନ ବି ବ୍ୟବହାର ହେଉଛି। ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଗୁଡ଼ର ଆଦର ରହିଛି। ନିୟମିତ ଗୁଡ଼ ଖାଇ ପ୍ରାଚୀନ କାଳରେ ଲୋକେ ଏକ ସୁସ୍ଥ ଜୀବନ ଅତିବାହିତ କରୁଥିଲେ। ବର୍ତ୍ତମାନର ଅପମିଶ୍ରଣ ଯୁଗରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗର ଲୋକ ଦୈନିକ ଗୁଡ଼ ଖାଇବା ଉଚିତ। ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ମତରେ ଗୁଡ଼ ଖାଇଲେ ଶରୀରର ଉଷ୍ଣତା ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ରହିବା ସହ ଏହା ଯକୃତକୁ ପରିଷ୍କାର କରିଥାଏ। ଏପରିକି ଶରୀରକୁ ଆବଶ୍ୟକ ଶକ୍ତି ମିଳିବା ସହ ଓଜନକୁ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କରାଇଥାଏ।
ଲୌହ ଭରପୂର ଗୁଡ଼ ଖାଇଲେ ମିଠା ଓ ଚିନି ଖାଇବାର ଆଗ୍ରହ କମିଯାଏ ବୋଲି ବିିଭିନ୍ନ ପରୀକ୍ଷାରୁ ଜଣାପଡ଼ିଛି। ବିଶେଷ କରି ନିୟମିତ ଭୋଜନ ପରେ ଅଧ ଚାମଚ ଗୁଡ଼ ଖାଇବା ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଖୁବ୍ ହିତକାରୀ।
ଆମ ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସର୍ବୋତ୍କୃଷ୍ଟ କରିବାରେ ଗୁଡ଼ର ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ରହିଛି। ଭଲ ଭାବେ ଖାଦ୍ୟ ହଜମ ନ ହେବା କାରଣରୁ ହିଁ ଓଜନ ବଢ଼ିଥାଏ। ଏଣୁ ଗୁଡ଼ ଖାଇଲେ ଖାଦ୍ୟ ହଜମ ହେବା ସହ ପାକସ୍ଥଳୀକୁ ଭଲଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରାଏ।
ଯକୃତକୁ ପରିଷ୍କାର କରିବାରେ ଗୁଡ଼ର ଗୁରୁତ୍ବ ଥିବାର ଖାଦ୍ୟ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ମତ। ମଦ୍ୟପ ବା ନିଶାସେବନ କରୁଥିବା ଲୋକେ ପ୍ରତ୍ୟହ ଗୁଡ଼ ଖାଇବା ଉତ୍ତମ।
ପୋଟାସିୟମ୍ ଭରପୂର ଗୁଡ଼ ଖାଇଲେ ଶରୀରକୁ ଶକ୍ତି ମିଳେ। ଗର୍ଭବତୀମାନେ ନିୟମିତ ଏଇ ଗୁଡ଼ ଖାଇବା ଖୁବ୍ ଭଲ। ଏହା ଗର୍ଭସ୍ଥ ଶିଶୁକୁ ମଧ୍ୟ ପୋଷଣ ଯୋଗାଇଥାଏ।