ଜଣଙ୍କଠାରୁ ଅନ୍ୟ ଜଣକୁ ଜୀବାଣୁ ବ୍ୟାପିବାର ଏକ ସାଧାରଣ ମାଧ୍ୟମ ହେଉଛି ହାତ। ସଠିକ୍ ହାତ ଧୋଇବା କେବଳ କରୋନା ଭାଇରସର ପ୍ରସାରକୁ ହ୍ରାସ କରେ ନାହିଁ, ବରଂ ଏହା ଥଣ୍ଡା ଏବଂ ଫ୍ଲୁ ପରି ଅନ୍ୟ ଭାଇରାଲ୍ ରୋଗର ବିସ୍ତାରକୁ ରୋକିପାରେ। ଏସିଆନ୍ ହାର୍ଟ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟର ଚେୟାରମ୍ୟାନ୍ ଡାକ୍ତର ରମାକାନ୍ତ ପଣ୍ଡା ହାତ ଧୋଇବାର ସଠିକ ଉପାୟ ବିଷୟରେ କହିଛନ୍ତି ଡାକ୍ତର ରାମକାନ୍ତ ପଣ୍ଡା।
ନିଜକୁ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ପରିବାରକୁ ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ନିୟମିତ ଏବଂ ସଠିକ୍ ହାତ ଧୋଇବା ହେଉଛି ସର୍ବୋତ୍ତମ ଉପାୟ। ଯେଉଁ ସମୟରେ ସଂକ୍ରମଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି ସେତେବେଳେ ଆପଣ ନିଜକୁ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରିୟ ଲୋକଙ୍କୁ ବାରମ୍ବାର ହାତ ଧୋଇ ସୁସ୍ଥ ରହିବାକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବେ।
କେଉଁ ସମୟରେ ହାତ ଧୋଇବା ଆବଶ୍ୟକ –
୧. ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପୂର୍ବରୁ, ସମୟରେ ଏବଂ ପରେ
୨. ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ପୂର୍ବରୁ
୩. ହଇଜା କିମ୍ବା ବାନ୍ତି କରୁଥିବା ଲୋକର ଯତ୍ନ ନେଉଥିଲେ
୪. କଟା କିମ୍ବା କ୍ଷତ ଚିକିତ୍ସା ପୂର୍ବରୁ ଏବଂ ପରେ
୫. ଶୌଚାଳୟ ବ୍ୟବହାର କରିବା ପରେ
୬. କାଶିବା, ଛିଙ୍କିବା କିମ୍ବା ନାକ ପୋଛିବା ପରେ
୭. ପଶୁ, ପଶୁ ଖାଦ୍ୟ କିମ୍ବା ପଶୁ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁକୁ ଛୁଇଁବା ପରେ
୮. ଗୃହପାଳିତ ପ୍ରାଣୀକୁ ଛୁଇଁବା କିମ୍ବା ଖାଇବାକୁ ଦେବା ପରେ
୯. ଅଳିଆ ଛୁଇଁବା ପରେ
୧୦. ଶିଶୁର ଡାଏପର ବଦଳାଇବା ପରେ



