ସମାଜ ଲାଇଭ୍ ଡେସ୍କ : ଶରୀରକୁ ପୁଷ୍ଟି ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଆମେ ସବୁଠୁ ଭଲ ଭାବି କିଛି ଖାଦ୍ୟ ଖାଉ । ବାସ୍ତବରେ ଆମ ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ କ୍ଷତିକାରକ ହୋଇଥାଏ ଏହି ଖାଦ୍ୟ ।
ଆଜିକାଲି, ଅନେକ ଲୋକ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରତି ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛନ୍ତି । ସେମାନେ ବିଶେଷକରି ତେଲ ଏବଂ ମଇଦାରେ ତିଆରି ଖାଦ୍ୟକୁ ଯଥାସମ୍ଭବ ଏଡାଇବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ବିଡ଼ମ୍ବନାର ବିଷୟ ହେଉଛି, ଆମେ ଯେଉଁ ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକୁ ସୁସ୍ଥ ବିକଳ୍ପ ବୋଲି ବିବେଚନା କରି ଖାଉଛେ ତାହା ପ୍ରକୃତରେ ଆମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଅଧିକ କ୍ଷତିକାରକ । ତେବେ ଜାଣନ୍ତୁ କେଉଁ ଖାଦ୍ୟ ଗୁଡ଼ିକ କ୍ଷଥିକାରକ ହୋଇ ମଧ୍ୟ ଆମେ ପୁଷ୍ଟି ପାଇଁ ସେସବୁ ଖାଉଛେ ।
୧- ଅଟାରେ ତିଆରି ବିସ୍କୁଟ : ଆମେ ଭାବୁ ଯେ ଗହମ ବା ଅଟାରେ ତିଆରି ବିସ୍କୁଟରେ ଫାଇବର ଥାଏ ଏବଂ ଆମ ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ବହୁତ ଭଲ ବୋଲି । କିନ୍ତୁ ଅଧିକାଂଶ ବିସ୍କୁଟରେ ମଇଦା, ପାମ୍ ତେଲ, ଚିନି ଏବଂ ସୋଡିୟମ୍ ଅଧିକ ଥାଏ । ଯାହା ଶରୀରରେ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ୍ ବୃଦ୍ଧି କରି ହୃଦରୋଗର ବିପଦ ବଢ଼ାଇପାରେ । ଏହା ବଦଳରେ ଆପଣ ଭଜା ଚଣା, ଚଣା, କିମ୍ବା ମୁଠାଏ ବାଦାମ ଖାଆନ୍ତୁ ଯାହା ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ଵପୁର୍ଣ୍ଣ
୨- ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ ଦହି ବା ୟୋଗର୍ଟ : ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ ଦହି ବା ୟୋଗର୍ଟ ଆମ ଅନ୍ତନଳୀ ଏବଂ ହାଡ଼ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ବୋଲି ଆମେ ଭାବୁ । ବାସ୍ତବରେ ଏଥିରେ ୨-୪ ଚାମଚ ଚିନି, କୃତ୍ରିମ ସ୍ୱାଦ ଏବଂ ଷ୍ଟାବିଲାଇଜର ମିଶିଥାଏ। ଅତ୍ୟଧିକ ଚିନି ମେଟାବୋଲିକ୍ ସିଣ୍ଡ୍ରୋମ୍ ଏବଂ ହୃଦରୋଗର ବିପଦ ବଢ଼ାଇପାରେ। ଏହା ବଦଳରେ ଘରେ ଦହି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ମିଠା ପାଇଁ ତାଜା ଫଳ କିମ୍ବା ଟିକେ ମହୁ ମିଶାଇ ଖାଆନ୍ତୁ ।
୩- କମ୍ ଚର୍ବି ପ୍ୟାକେଜ୍ ହୋଇଥିବା ଖାଦ୍ୟ :ଏଥିରେ ଚର୍ବି କମ୍ ଥାଏ ତେଣୁ ଏହା ହୃତପିଣ୍ଡ ପାଇଁ ବହୁତ ଭଲ ବୋଲି ଆମେ ଭାବୁ । କିନ୍ତୁ ଚର୍ବି ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଏଥିରେ ଚିନି, ଷ୍ଟାର୍ଚ ଏବଂ ଲୁଣ ପ୍ରାୟତଃ ମିଶାଯାଏ ଯାହା ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ବୃଦ୍ଧି କରେ । ଏହା ବଦଳରେ ବାଦାମ ମଞ୍ଜି କିମ୍ବା ଅତିରିକ୍ତ ଭର୍ଜିନ୍ ଅଲିଭ୍ ତେଲ ପରି ପ୍ରାକୃତିକ ଚର୍ବି ବାଛନ୍ତୁ।
୪- ଇନ୍ଷ୍ଟାଣ୍ଟ ବ୍ରେକ୍ଫାଷ୍ଟ : ପୁଷ୍ଟିକର ଜଳଖିଆ ସହିତ ଦିନ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଆମେ ଇନ୍ଷ୍ଟାଣ୍ଟ ବ୍ରେକ୍ଫାଷ୍ଟ ଖାଉ । କିନ୍ତୁ ଏହା ମଧ୍ୟ ଚିନିଯୁକ୍ତ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ହୋଇଥାଏ । ଏଥିରେ ଥିବା ଉଚ୍ଚ ଗ୍ଲାଇସେମିକ୍ ଇଣ୍ଡେକ୍ସ ରକ୍ତ ଶର୍କରା ଶୀଘ୍ର ବୃଦ୍ଧି କରାଏ ଏବଂ ପରେ ହ୍ରାସ କରାଏ , ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଭୋକ ସୃଷ୍ଟି କରେ ଏବଂ ମଧୁମେହ କିମ୍ବା ହୃଦରୋଗର ବିପଦ ବଢ଼ାଏ । ଏହା ବଦଳରେ ଆପଣ ଜଳଖିଆରେ ଫଳ, ବାଦାମ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ମଞ୍ଜି ସହିତ ରନ୍ଧା ଓଟ୍ସ ଖାଆନ୍ତୁ ।
୫- ପ୍ୟାକେଜ୍ ହୋଇଥିବା ନମକିନ୍ ଏବଂ ସ୍ନାକ୍ ମିଶ୍ରଣ : ହାଲୁକା ଏବଂ ଭଲ ଜଳଖିଆର ବିକଳ୍ପ ଭାବି ଆମେ ଏହାକୁ ଖାଇଥାଉ । କିନ୍ତୁ ଅଧିକାଂଶ ପ୍ୟାକେଜ୍ ହୋଇଥିବା ଖାଦ୍ୟ ତେଲରେ ଭାଜା ଯାଇଥାଏ ଏବଂ ଏଥିରେ ଉଚ୍ଚ ସୋଡିୟମ୍ ଏବଂ ପ୍ରିଜରଭେଟିଭ୍ ଥାଏ। ଅତ୍ୟଧିକ ସୋଡିୟମ୍ ରକ୍ତଚାପ ବୃଦ୍ଧି କରେ ଏବଂ ଷ୍ଟ୍ରୋକ୍ କିମ୍ବା ହୃଦରୋଗର ବିପଦ ବଢ଼ାଇପାରେ । ତେଣୁ ଏହା ବଦଳରେ ଆପଣ ଘରେ ଭଜା ବାଦାମ, ବିହନ, କିମ୍ବା ହାଲୁକା ମସଲାଯୁକ୍ତ ମୁଡ଼ି ଖାଆନ୍ତୁ ।
୬- ଫଳ ରସ : ଆମେ ଭାବୁ ଦିନ ଆରମ୍ଭ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଗ୍ଲାସ୍ ରସ ଭଲ । କିନ୍ତୁ ଫଳ ରସରେ ଫାଇବର ନଥାଏ ବରଂ ସାଚୁରେଟେଡ୍ ଚିନି ମିଶାଯାଏ । ଚିନି ଫାଇବର ବିନା ଶୀଘ୍ର ହଚମ ହୁଏ ଯାହା ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ଏବଂ ଟ୍ରାଇଗ୍ଲିସେରାଇଡ୍ ବୃଦ୍ଧି କରେ । ପ୍ୟାକେଜ୍ କରାଯାଇଥିବା ଜୁସରେ ମିଠା ଏବଂ ପ୍ରିଜରଭେଟିଭ୍ ମଧ୍ୟ ମିଶା ଯାଇଥାଏ । ତେଣୁ ଜୁସ୍ ନପିଇ କେବଳ ଫଳ ଖାଆନ୍ତୁ କିମ୍ବା ଚିଆସିଡ୍ସ କିମ୍ବା ଅଳସୀ ମଞ୍ଜି ପାଣିରେ ଭିଜାଇ ପିଅନ୍ତୁ ।



