ସମାଜ ଡିଜିଟାଲ ଡେସ୍କ: ଆମେରିକୀୟ ଖାଦ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଅନୁଯାୟୀ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବୟସ୍କ ମହିଳାଙ୍କୁ ପ୍ରତିଦିନ ୨୫ଗ୍ରାମ ଫାଇବର ଆବଶ୍ୟକ । ସେହିପରି ବୟସ୍କ ପୁରୁଷଙ୍କୁ ୩୫ଗ୍ରାମ ଫାଇବର ଆବଶ୍ୟକ ହୋଇଥାଏ । ଅଧିକାଂଶ ଫାଇବର ଫଳ ଏବଂ ପନିପରିବାରୁ ମିଳିଥାଏ । ଗାଜର, ବିଟ୍ ଏବଂ ମିଠା ଆଳୁ ହେଉଛି ଫାଇବରଯୁକ୍ତ ପନିପରିବା। ବ୍ରୋକୋଲି, ଫୁଲକୋବି ମଧ୍ୟ ଯଥେଷ୍ଟ ପରିମାଣରେ ଫାଇବର ଥାଏ। ଫାଇବର ହେଉଛି ଏକ ପ୍ରକାରର ଅପାଚନୀୟ କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍। ଫାଷ୍ଟ ଫୁଡ୍ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ ଯୋଗୁଁ ଅଧିକାଂଶ ଲୋକ ଫାଇବରରୁ ବଞ୍ଚିତ ହୁଅନ୍ତି। ଏହା କୋଷ୍ଠକାଠିନ୍ୟ, ଥକ୍କାପଣ ଏବଂ ମେଦବହୁଳତା ଭଳି ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ। ଫାଇବର ପିଲାମାନଙ୍କ ବୃଦ୍ଧିକୁ ବଢାଇ ଥାଏ । ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି କରେ ଏବଂ ଓଜନ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ।
ଫାଇବର କୋଷ୍ଠକାଠିନ୍ୟକୁ ରୋକିଥାଏ, ଅଧିକ ସମୟ ପାଇଁ ଭୋକ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ, ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବାର ଇଚ୍ଛାକୁ ରୋକିଥାଏ ଏବଂ ଓଜନ ବୃଦ୍ଧିକୁ ଅଟକିଥାଏ। ଏହା ଶକ୍ତି ସ୍ତର ବଜାୟ ରଖେ, ଚର୍ମକୁ ଚମକ ଦିଏ ଓ ମଧୁମେହ ଏବଂ ହୃଦରୋଗ ସମସ୍ୟାକୁ ରୋକିଥାଏ। ଫାଇବରଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରେ ଏବଂ ରୋଗର ଆଶଙ୍କା ହ୍ରାସ କରେ।
ବୟସ ସହିତ ଫାଇବର ଆବଶ୍ୟକତା ଭିନ୍ନ ହୋଇଥାଏ। ଆମେରିକୀୟ ଶିଶୁ ଚିକିତ୍ସା ଏକାଡେମୀର “ବୟସ ତ୍କ ୫” ନିୟମ ଅନୁଯାୟୀ, ପିଲାର ବୟସ ସହିତ ୫ ଗ୍ରାମ ଯୋଡନ୍ତୁ। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଏକ ୮ବର୍ଷର ପିଲାକୁ ଦୈନିକ ୧୩ ଗ୍ରାମ ଫାଇବର ଆବଶ୍ୟକ ହୋଇଥାଏ। କିଶୋରମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ଏହା ୨୦-୨୫ ଗ୍ରାମ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି ପାଏ। ମନେରଖନ୍ତୁ ଯେ ଆପଣଙ୍କ ଖାଦ୍ୟରେ ଏକାଥରେ ଫାଇବର ବୃଦ୍ଧି କରନ୍ତୁ ନାହିଁ। ଏହାକୁ ଧୀରେ ଧୀରେ ବୃଦ୍ଧି କରନ୍ତୁ, ନଚେତ୍ ଏହା ଗ୍ୟାସ୍ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ।
କେଉଁ ପନିପରିବା ଫାଇବରରେ ଭରପୁର
ପନିପରିବା ହେଉଛି ଫାଇବରର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଏବଂ ସହଜ ଉତ୍ସ। ଆପଣ ସାଲାଡ, ପନିପରିବାରେ ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଆପଣଙ୍କ ଖାଦ୍ୟରେ ସାମିଲ କରିପାରିବେ। କଖାରୁ, ବିନ୍ସ, ଶାରୁ, କନ୍ଦମୂଳ, ବ୍ରୋକଲି, ଆଳୁ, ଗ୍ରାନ୍ ମଟର, ଗାଜର, ଫୁଲକୋବି, ପାଳଙ୍ଗ, କଲରା, ବନ୍ଧାକୋବି, ବିଟ୍, ବାଇଗଣ ଭଳି ପରିବାରେ ଭରପୁର ଫାଇବର ରହିଛି ।
ଅଧିକ ଫାଇବର ଖାଇଲେ କଣ କ୍ଷତି ହେବ
ଅତ୍ୟଧିକ ଫାଇବର ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ପେଟରେ ଭାରିପଣ, ଗ୍ୟାସ୍, କୋଷ୍ଠକାଠିନ୍ୟ କିମ୍ବା ଡାଇରିଆ ଭଳି ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରେ। ପାଚନ ତନ୍ତ୍ରକୁ ଫାଇବର ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ପାଇଁ ଅଧିକ ପାଣି ଆବଶ୍ୟକ ହୁଏ, ଯାହା ଡିହାଇଡ୍ରେସନର ଆଶଙ୍କା ବୃଦ୍ଧି କରେ। ଯଦି ଖାଦ୍ୟରେ ହଠାତ୍ ଫାଇବର ବୃଦ୍ଧି ପାଏ, ତେବେ ଶରୀରରେ ଏହାକୁ ହଜମ କରିବାକୁ ସମୟ ଲାଗେ। ତେଣୁ, ଧୀରେ ଧୀରେ ଫାଇବର ପରିମାଣ ବୃଦ୍ଧି କରନ୍ତୁ ଏବଂ ପ୍ରଚୁର ପାଣି ପିଇବାକୁ ଭୁଲନ୍ତୁ ନାହିଁ ।



