ଡେସ୍କ: ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶ ଏବଂ ଏହାର ଖାଦ୍ୟରେ କିଛି ନା କିଛି ଅଲଗା ରହିଛି ଏବଂ ଏହା ହିଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଖାଦ୍ୟକୁ ଭିନ୍ନ କରିଥାଏ। ଆଉ ଏଭଳି ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ରତା ହେଉଛି ପୋକ ଖାଇବା। ପ୍ରାୟ ସବୁ ଦେଶରେ ଲୋକମାନେ କେତେକ ପ୍ରକାରର କୀଟପତଙ୍ଗ ଖାଇଥାନ୍ତି। ପୂର୍ବ ସମୟରେ କିଛି ରୋଗରୁ ଉପଶମ ପାଇବା ପାଇଁ କୀଟପତଙ୍ଗ ବ୍ୟବହାର କରି ଔଷଧ ତିଆରି କରାଯାଉଥିଲା। ସଦ୍ୟତମ ରିପୋର୍ଟ ଅନୁଯାୟୀ, ସିଙ୍ଗାପୁର ଫୁଡ୍ ଏଜେନ୍ସି ନିକଟରେ ୧୬ଟି ନୂଆ ପୋକକୁ ମନୁଷ୍ୟ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଖାଦ୍ୟ ଭାବେ ଅନୁମୋଦନ କରିଛି।
୧୬ଟି ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ପ୍ରଜାତିର କୀଟପତଙ୍ଗ ମାନବ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷିତ ବୋଲି ଅନୁମୋଦନ ମିଳିଛି। ସୂଚନା ଅନୁଯାୟୀ, ଏସଏଫଏ ଦ୍ୱାରା ଅନୁମୋଦିତ କୀଟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ହାଉସ୍ ଝିଙ୍କାରି, ବ୍ୟାଣ୍ଡେଡ୍ ଝିଙ୍କାରି, କମନ ଝିଙ୍କାରି, ଟୁ ସ୍ପଟେଡ଼ ଝିଙ୍କାରି, ଆଫ୍ରିକୀୟ ପ୍ରବାସୀ ପଙ୍ଗପାଳ, ଆମେରିକୀୟ ମରୁଭୂମି ପଙ୍ଗପାଳ, ଝିଣ୍ଟିକା, ସୁପରୱର୍ମ, ମିଲ ୱର୍ମ, ଲେସର ମିଲ ୱର୍ମ, ଲେସର ମୋମ ପତଙ୍ଗ, ରେଶମ ପତଙ୍ଗ/ରେଶମ କୃମି, ଧଳା ଗ୍ରୁବ୍, ବିଶାଳ ରାଇନୋ ବିଟ୍ ଗ୍ରୁବ୍ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ ମହୁମାଛି ରହିଛନ୍ତି।
ଏସଏଫଏ ଅନୁଯାୟୀ, ଏହି ସମସ୍ତ ପୋକ ଜଙ୍ଗଲରେ ନୁହେଁ ବରଂ ସୁରକ୍ଷିତ ପରିବେଶରେ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ପରିବେଶରେ ଉତ୍ପାଦନ କରିବାକୁ ପଡିଥାଏ। ଏଥିସହିତ ଦକ୍ଷ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ପରିସରରେ ଏହି ପୋକ ଚାଷ କରାଯାଉଛି କି ନାହିଁ ତାହା ଦର୍ଶାଇବା ପାଇଁ ଦସ୍ତାବିଜ ପ୍ରମାଣ ଆବଶ୍ୟକ ହେବ।
ବଦଳିବ ରାଜ୍ୟର ଚିତ୍ର – ୨୬ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ୫୯୯୨ କୋଟି, ୧୯୩୬୪ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି



