www.samajalive.in
Monday, December 8, 2025
17.1 C
Bhubaneswar

ସୋରିଷ କଦଳୀ ମଞ୍ଜା ରାଇ

ଆବଶ୍ୟକୀୟ ସାମଗ୍ରୀ: ଖଣ୍ଡେ ମଞ୍ଜା, ଗୋଟିଏ ଟମାଟୋ, ୨ ଚାମଚ ସୋରିଷ, ଅଧା ଚାମଚ ଜିରା, ଅଦା-ରସୁଣ ଓ ସୋରିଷ-କଞ୍ଚା ଲଙ୍କା ପେଷ୍ଟ, ୨ଟି ଶୁଖିଲା ଲଙ୍କା, ହଳଦୀ ଗୁଣ୍ଡ, ତେଜ ପତ୍ର ୨ଟି, ଗୋଟିଏ କଟା ଆଳୁ, ୪ ଚାମଚ ସୋରିଷ ତେଲ ଏବଂ ସ୍ବାଦନୁଯାୟୀ ଲୁଣ।

ପ୍ରସ୍ତୁତି ପ୍ରଣାଳୀ: ପ୍ରଥମେ ମଞ୍ଜାକୁ ଛୋଟ ଛୋଟ ଖଣ୍ଡ କରି କାଟି ଦିଅନ୍ତୁ । ପରେ ମଞ୍ଜାକୁ ଭଲ ଭାବରେ ଧୋଇ ଚୁପୁଡି ଦିଅନ୍ତୁ । ଏକ ପ୍ରେସର ବା କଢେଇରେ ଲୁଣ ଓ ହଳଦୀ ଦେଇ ସିଝାଇ ଦିଅନ୍ତୁ । ମଞ୍ଜା ସିଝିଗଲା ପରେ ଗ୍ୟାସରେ କଢେଇ ବସାଇ ତେଲ ଗରମ କରିନ୍ତୁ। ତେଲ ଗରମ ହୋଇଗଲେ କଟା ଆଳୁ ପକାଇ ଭାଜନ୍ତୁ। ଆଳୁ ବାଦାମୀ ରଙ୍ଗ ହେଇଗଲେ କଢେଇରୁ କାଢି ଆଣି ଏକ ପାତ୍ରରେ ରଖନ୍ତୁ। ପରେ ସେହି ତେଲରେ ତେଜପତ୍ର, ଶୁଖିଲା ଲଙ୍କା, ଅଳ୍ପ ସୋରିଷ ଓ ଜିରା ପକାଇ ଭାଜନ୍ତୁ। ଏବେ ପିଆଜ ପକାନ୍ତୁ, ପିଆଜ ଟିକେ ଭାଜି ହୋଇଗଲା ପରେ ସେଥିରେ ହଳଦୀ ଗୁଣ୍ଡ, ଲଙ୍କା ଗୁଣ୍ଡ, ଅଦା-ରସୁଣ ଓ ସୋରିଷ-କଞ୍ଚା ଲଙ୍କା ପେଷ୍ଟ ପକାଇ କଷନ୍ତୁ। ମସଲା ଟିକେ କଷି ହୋଇଗଲା ପରେ ସେଥିରେ ଟମାଟୋ ଓ ଲୁଣ ପକାନ୍ତୁ ଭଲକି ଗୋଳାନ୍ତୁ। ଘୋଡଣି ଦେଇ ୫ ମିନିଟ୍ ଛାଡି ଦିଅନ୍ତୁ । ପରେ ସେଥିରେ ଆଳୁ ଓ ସିଝା ମଞ୍ଜା ପକାଇ ଭଲ ଭାବରେ ମିଶାନ୍ତୁ। ମସଲାରେ ମଞ୍ଜା ଭଲ ଭାବରେ କଷି ହୋଇଗଲେ ସେଥିରେ କପେ ପାଣି ଦେଇ ୫-୧୦ ମିନିଟ୍ ଛାଡି ଦିଅନ୍ତୁ । ମଝିରେ ମଝିରେ ଗୋଳାଉ ଥିବେ ଯେପରି ମସଲା କଢେଇରେ ଲାଗି ନ ଯାଏ । ୧୦ ମିନିଟ୍ ପରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଯିବ ସ୍ବାଦିଷ୍ଟ ସୋରିଷ କଦଳି ମଞ୍ଜା ରାଇ । ସେଥିରେ ଲଙ୍କା ଓ ଧନିଆ ପତ୍ର ପକାଇ ଗାନିସ୍ କରି ପାରିବେ । ଏହାକୁ ଭାତରେ ଖାଇଲେ ଭଲ ଲାଗିଥାଏ।

Hot this week

ଅତିରିକ୍ତ ବ୍ୟୟ ମଞ୍ଜୁରୀ ବିଲ୍  ବିଧାନସଭାରେ ପାରିତ

 ଭୁବନେଶ୍ୱର - ରାଜ୍ୟର ଅତିରିକ୍ତ ବ୍ୟୟ ମଞ୍ଜୁରୀ ବିଲ୍  ବିଧାନସଭାରେ ପାରିତ...

ସମ୍ବଲପୁର ସାମ୍ବାଦିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ କଳା ବର୍ଷ ସାଜିଛି ୨୦୨୫-ପ୍ରାଣ ହରାଇଲେଣି ୩ ଜଣ ଯୁବ ସାମ୍ବାଦିକ

ସମ୍ବଲପୁର : ସୋମବାର ଏକ ମର୍ମଦୁନ୍ତ ସଡକ ଦୁର୍ଘଟଣାରେ ରେଢ଼ାଖୋଲର କାର୍ଯ୍ୟରତ...

ବିଜିୟୁ ପକ୍ଷରୁ ୮ମ ସମାବର୍ତ୍ତନ ଉତ୍ସବ ପାଳିତ

ଭୁବନେଶ୍ୱର: ବିର୍ଲା ଗ୍ଲୋବାଲ ୟୁନିଭରସିଟି (ବିଜିୟୁ) ପକ୍ଷରୁ ଏହାର ୮ମ ସମାବର୍ତ୍ତନ...

ରାଜ୍ୟସ୍ତରୀୟ ବାହୁକୁସ୍ତି ପ୍ରତିଯୋଗିତା: କଟକର ଚନ୍ଦନ, ଆଦିତ୍ୟ ଚମ୍ପିଆନ

ଆଠଗଡ: ଆଠଗଡ ବାହୁକୁସ୍ତି ଆସୋସିଏସନ ଆନୁକୂଲ୍ୟରେ ସ୍ଥାନୀୟ ବିଜୁ ପଟ୍ଟନାୟକ କଲ୍ୟାଣ...

Related Articles

Popular Categories